D’unes terres fredes, verdes i meravelloses arriba
aquesta magnífica recepta. Estem parlant del Gâteau Basque, Euskal pastela o
pastís basc.
Aquest és un dolç típic d’Euskadi, tot i que el seu origen
se situa al País Basc-Francès, concretament a la zona de Cambo (Lapurdi), al
voltant dels segles XVII i XVIII.
De unes tierras
frías, verdes y maravillosas llega esta magnífica receta. Estamos hablando del Gâteau
Basque, Euskal pastela o pastel vasco.
Este es un
dulce típico de Euskadi, aunque su origen se sitúa en el País Vasco-Francés,
concretamente en la zona de Cambo (Lapurdi), alrededor de los siglos XVII y XVIII.
Al principi es feia tan sols amb farina de blat de moro i mel,
sense farcir. Amb el temps, però, va
anar evolucionant i s’hi van anar afegint altres ingredients a la preparació,
com ara la farina d’ametlles.
Al principio
se hacía solamente con harina de maíz y miel, sin rellenar. Con el tiempo evolucionó
y se fueron añadiendo otros ingredientes a la preparación, como por ejemplo la
harina de almendras.
Actualment, en la majoria dels casos, la massa porta
farina, farina d’ametlles, mantega, sucre i ou. Hi ha, fins i tot, algunes
versions que afegeixen una mica de licor.
El farcit tradicional és de confitura de fruites, gairebé
sempre de cirera. Durant els segles XIX i XX també es va afegir la crema com a
farcit d’aquest dolç. Algunes receptes tan sols incorporen la crema, d’altres
la confitura, o totes dues combinades.
Actualmente, en
la mayoría de los casos, la masa lleva harina, harina de almendras,
mantequilla, azúcar y huevo. Hay, incluso, algunas versiones que añaden un poco
de licor.
El relleno
tradicional es de mermelada de frutas, generalmente de cereza. Durante los
siglos XIX y XX también se añadió la crema como relleno de este dulce. Algunas
recetas solamente incorporan la crema, otros la mermelada, o las dos
combinadas.
Aquest pastís em va captivar des del primer moment.
Gràcies a ell vaig rebre el meu primer premi en rebosteria: Millor pastís de la
terra 2014.
Espero que us agradi i... On egin!
Este pastel me
cautivó des del primer momento que lo vi. Gracias a él recibí mi primer premio
de repostería: Mejor pastel de la tierra 2014.
Espero que os
guste i… On egin!
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